De warming up … is dat een thema voor een column? Dat vroeg ik mijzelf ook af, maar na een aantal gesprekjes met trainers, sportmanager, inspanningsfysioloog en fysiotherapeut had ik voldoende stof voor een interessant schrijven waarbij we dit thema nader belichten.
Fysieke noodzaak, nut, verantwoorde wijzen, methodieken, invloed bij opgroeiende kinderen, enz. Best een interessant thema dus, allereerst maar even de fysieke noodzaak van een warming-up in het jeugdvoetbal, na de verschillende specialisten gesproken te hebben geconcludeerd dat een warming up medisch/blessure technisch gezien nauwelijks tot geen enkele functie heeft! Dat is best een verrassende conclusie, want ik zie immers elk weekend een legio aan activiteiten op de velden voorafgaand aan wedstrijden van JO 19 t/m JO 9…
Let wel, we spreken hier dus over de noodzaak binnen het jeugdvoetbal en zijn onze gerespecteerde senioren buiten beschouwing gelaten. Na deze conclusie gelijk maar even gekeken naar wat dan het nut en waarom van de warming up is? Opvallend was dat een groot deel van de trainers dachten dat de functie voornamelijk het opwarmen van spieren en dus ter voorkoming van blessures was. Dit moeten wel even nuanceren omdat we spreken over kinderen van 6 t/m 18 jaar. In de onderbouw (6 t/m 13) kent de warming up geen enkele medische of blessure preventieve noodzaak.
Goede en ook veel gehoorde argumenten waarom een warming up toch toe te passen: team op scherp zetten voor een wedstrijd (vooral als je om 0830 uur moet starten met half slapende pupillen), of naast het naar de wedstrijd toeleven de warming up gebruiken als extra trainings- moment (pass en trapvormen, positiespel, enz.), dat zijn natuurlijk prima argumenten.
In de bovenbouw van het jeugdvoetbal geldt eigenlijk exact hetzelfde, nergens is aangetoond dat een warming up, blessure preventief werkt! Wel heeft het dus een geestelijke functie in aanloop naar een wedstrijd, het feit dat de temperatuur van je lichaam stijgt, de zuurstofopname van het bloed verhoogt en je hartslag omhoog gaat maakt dat je dus “scherp” aan een wedstrijd kunt beginnen.
Hoe lang, opbouw, welke methodiek en soort inspanning zijn dus sterk afhankelijk van de leeftijds- categorie en welke activiteit je gaat uitvoeren. Je kunt je met bovenstaande informatie wel afvragen waarom en of je voor de training nog veel tijd aan een warming up zonder voetbal aspecten moet besteden? Als je maar één of twee uurtjes per week met je team kunt trainen dan is het wellicht verstandiger deze tijd optimaal aan de voetbaltraining te besteden!
Tot slot heeft bovenstaande o.a. geleid tot een nieuw initiatief binnen ASC Nieuwland, Met Jan Maree als aanjager, ondersteund door Sparq goeroes Damyan en Bert zal binnenkort een Speed & Agillity project worden gelanceerd. Dit project is voornamelijk bedoeld om naast de genoemde argumenten voor een warming up, deze ook te gaan gebruiken om de motoriek, looptechniek, coördinatie en explosiviteit bij jeugdspelers te ontwikkelen en verbeteren.
Voor meer informatie over de warming up en/of over het Speed & Agillity project kunt u bij ondergetekende terecht, op zondagochtend 9 oktober zal er een praktijk workshop bij ASCN plaatsvinden voor één ieder die geïnteresseerd is. Deelname is gratis, u hoeft zich alleen maar even per mail aan te melden bij de Hoofd Jeugdopleidingen.
Vincent van den Hooff
HJO ASC Nieuwland