Naast het convenant ‘Samen voetballen in Amersfoort’ kennen we onze eigen clubspelregels. We verwachten van onze leden dat ze zich bij ASC Nieuwland, maar zeker ook bij andere verenigingen, op een fatsoenlijke wijze gedragen. Uitgangspunt bij de spelregels is dat voetbal een teamsport is. Spelers dienen zich dus bewust te zijn van hun verantwoordelijkheden ten opzichte van hun medespelers. In december van 2012 werd de voetbalwereld opgeschrikt door de dood van een grensrechter door agressie van een voetbalteam. Wij willen dat iedereen zich veilig voelt bij ASC Nieuwland.
Onderstaande clubspelregels zijn voor alle leden van groot belang en zullen strikt gehandhaafd worden.
- Als je zaterdag geen wedstrijd kunt spelen, moet je je voor vrijdag afmelden bij de leider.
- Als je niet bij de training aanwezig kunt zijn, moet je je van tevoren afmelden bij de trainer.
- Voor selectieteams is 2x trainen per week verplicht. Spelers die niet komen trainen, kunnen door de trainer de eerstvolgende wedstrijd wissel worden gezet. Bij herhaaldelijk niet komen trainen zonder geldige reden kan verwijdering uit de selectie volgen. Alle selectiespelers dienen minimaal een kwartier voor aanvang van de training in sporttenue op het veld aanwezig te zijn en te beginnen met de warming up.
- Accepteer beslissingen van scheidsrechter, grensrechter en trainer/leider.
- Spelers zijn verplicht tijdens wedstrijden de juiste clubkleding te dragen.
- Roken in sportkleding, in de kleedkamers en in de bus, drugsgebruik, vandalisme, overmatig drankgebruik, seksuele intimidatie, vloeken en andere zaken die individuen kunnen schaden zijn verboden. Alcoholgebruik onder de 18 jaar is verboden.
- Na de trainingen en wedstrijden ruim je de gebruikte spullen weer op en laat je de kleedkamer opgeruimd en aangeveegd achter.
- Je mag niet blijven rondhangen bij de fietsenstalling.
- Douchen na afloop van wedstrijd of training is gewenst bij E- en F-teams, vanaf de D-teams verplicht. Persoonlijke voorkeur voor de wijze van douchen (bloot of in zwemkleding) wordt gerespecteerd.
- Discriminatie naar afkomst, huidskleur, geloofsovertuiging of seksuele voorkeuren is verboden.
- De voertaal tijdens wedstrijden en trainingen is Nederlands.
Van ouders wordt verwacht dat zij in het belang van hun kind een bijdrage leveren aan de organisatie van de voetbalactiviteiten, zoals rijden van spelers naar uitwedstrijden, het assisteren bij wedstrijden, trainingen of andere activiteiten, het desgevraagd optreden als elftalleider of scheidsrechter, enz. Indien ouders desondanks bij herhaling niet ingaan op een verzoek van ASC Nieuwland kaderleden om medewerking, kan dat er uiteindelijk toe leiden dat hun zoon of dochter als lid geroyeerd moet worden. Ouders die deze verwachting niet waar kunnen maken, wordt daarom geadviseerd niet voor ASC Nieuwland te kiezen. Verder wordt van ouders verwacht:
- Dat zij zich informeren over de tijden waarop hun zoon of dochter moet spelen of trainen zodat deze tijdig aanwezig zal zijn
- Dat zij tijdig doorgeven indien hun zoon of dochter niet kan spelen
- Dat zij, omdat anders de rest van het team wordt gedupeerd, alleen als echt nodig is hun zoon of dochter voorrang laten geven aan andere activiteiten dan het voetbal
- Dat zij hun belangstelling tonen door zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij de wedstrijden
- Dat zij hun kind en zijn/haar medespelers op een positieve manier aanmoedigen
- Dat zij het coachen en geven van tactische aanwijzingen overlaten aan de trainer en leider
- Dat zij zich niet bemoeien met de beslissingen van de scheidsrechter; ook hij/zij mag – net als de spelers – fouten maken
- Dat zij zich niet op het speelveld begeven
Trainers zijn verantwoordelijk voor de gang van zaken voor, tijdens en na de trainingen. Zij zien er op toe dat de trainingen ordelijk verlopen. Hierbij zullen zij zich o.a. houden aan de volgende clubspelregels:
- Zij zorgen ervoor dat over de omheining geschoten ballen terug komen, dat gebruikte doelen worden terug gezet/gehangen en op slot gedaan, dat alle gebruikte materialen (ballen, hesjes, pionnen, enz.) weer schoon worden ingeleverd en opgeborgen, en dat de kleedkamers schoon worden achter gelaten. Trainers/leiders houden toezicht bij de kleedkamers na afloop van de trainingen en wedstrijden. Voor de groepen die als laatste op een avond trainen, komt daar nog bij het uitschakelen van de veldverlichting, het uitdoen van alle lichten en het afsluiten van alle buitendeuren.
- Trainers (bij selectieteams) en leiders zijn verantwoordelijk voor de gang van zaken voor, tijdens en na de wedstrijden en voor het gedrag van hun spelers. Zij hebben daarbij een voorbeeldfunctie. Zij zorgen er voor dat kleedkamers zowel bij uit- als thuiswedstrijden schoon worden achter gelaten.
- Voor de selectieteams bepaalt de trainer de opstelling. Bij de niet-selectieteams is kan dat ook de leider zijn.
- De leider bepaalt de tijd dat het team voor de wedstrijd aanwezig moet zijn. Bij thuiswedstrijden is dit in het algemeen bij selectieteams 45 minuten voor aanvang en bij niet-selectieteams 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd.
- De trainers/leiders zijn als eerste bevoegd om hun spelers die zich niet aan de regels houden te straffen door hen een deel van een wedstrijd, een gehele wedstrijd of meerdere wedstrijden niet te laten spelen.
- Trainers en leiders dienen wangedrag van spelers te melden aan de leeftijdscoördinator of het (jeugd)bestuur. Een schorsing van meer dan drie weken kan alleen door het bestuur of jeugdbestuur worden opgelegd, na onderzoek van het gebeurde. Deze schorsing staat los van eventueel door de KNVB op te leggen straffen. Bij het opleggen van een sanctie door het jeugdbestuur worden ouders/verzorgers geïnformeerd. Spelers en/of hun ouders kunnen tegen opgelegde sancties in beroep gaan bij het jeugdbestuur indien de sanctie is opgelegd door de leider of trainer of bij het bestuur indien de sanctie is opgelegd door het jeugdbestuur. Alleen het bestuur kan over gaan tot royement van een lid.
Op de volgende overtredingen staan door trainer of leider op te leggen sancties:
- Te laat komen: wissel. Niet of te laat afbellen voor een wedstrijd: eerstvolgende wedstrijd wissel (op te leggen door de leider). Bij 2e keer niet of te laat afbellen voor een wedstrijd: 1 wedstrijd wissel en een officiële waarschuwing vanuit het jeugdbestuur. Bij 3e keer niet of te laat afbellen voor een wedstrijd: schorsing van 2 of meer wedstrijden door het jeugdbestuur met een laatste waarschuwing. Bij volgende keer: voordracht tot royement.
- Als trainingen niet gevolgd kunnen worden, dient te worden afgebeld bij trainer.Bij niet accepteren van de door de trainer/leider toegewezen plaats in het team is spelen niet mogelijk.
- Door het jeugdbestuur kunnen op voorstel van de leider/trainer en nadat de speler is gehoord, verdergaande sancties dan hierboven genoemd worden opgelegd.